(untitled) (GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 2025)
Velkoformátové archiválie, nejen mapy ale i plány, schémata, výkresová dokumentace nebo rozsáhlá genealogická schémata a „rodové stromy“, jsou doposud ukrytým pokladem našich archivů a historických sbírek. Vzhledem ke své velikosti představují obtížně přístupnou kategorii historických dokumentů, které, vzhledem k obtížné manipulaci a prostorovým nárokům nejsou nebo často ani nemohou být zpřístupněny vědcům, badatelům i zájemcům z odborné veřejnosti. V rámci našeho příspěvku představíme projekt „Velkoformátové archiválie s omezeným přístupem pro veřejnost jako opomíjené kulturní dědictví“ financovaný Ministerstvem kultury ČR a první výstupy z jeho řešení. Projekt je zaměřen na velkoformátové archiválie (rozměry od 2 x 2 m do 6 m x 4 m s lištami i bez lišty), které díky svým vlastnostem nelze využívat v rámci základního a aplikovaného výzkumu, čímž je jejich vypovídací a umělecká hodnota neprávem opomíjená, protože technické, personální ani prostorové možnosti paměťových institucí neumožňují manipulaci s nimi, a jejich odborné zpracování a využití v aplikovaném výzkumu nebylo doposud možné. Hlavním cílem projektu je navrhnout metodický postup nejvhodnější prezentace těchto obtížně předkladatelných archiválií, jejich identifikaci, kategorizaci a interpretaci. Z části je projekt také zaměřen na ochranu, konzervaci, restaurování a prevenci tohoto kulturního dědictví pro jeho uchování a pro zkvalitnění systému péče o tyto archiválie. Prvý rok řešení byl zaměřen převážně na průzkum archivů a sbírek, bez ohledu na jejich institucionální ukotvení. Cílem bylo získat přehled o počtech a typech velkoformátových archiválií, jejich stavu, druhu média (papír, plátno, karton, sklo …) a možnost jejich digitalizace. V příspěvku představíme výsledky tohoto rozsáhlého průzkumu (celkem bylo osloveno přes 150 archivů a sbírek) a naše záměry při dalším řešení tohoto projektu, jehož cílem je představit a alespoň z části publikovat vypovídací hodnotu těchto neprávem opomíjených velkoformátových archiválií zapojením do aplikovaného výzkumu.