UPDATING AND DENSIFYING OF GEOGRAPHICAL NAMES: AKTUALIZÁCIA A ZAHUSŤOVANIE GEOGRAFICKÝCH NÁZVOV (GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 2025)
Geografické názvy sú súčasťou Základnej bázy údajov pre GIS (ZBGIS®), kde tvoria triedu objektov geografické názvy a sú aj súčasťou Informačného systému geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky (ISGKK). Od roku 2015 pristúpil rezort geodézie, kartografie a katastra k rozširovaniu ich obsahu o názvy z katastrálnych máp a názvy z lesníckych máp z celého územia Slovenskej republiky. Rovnaké objekty v týchto heterogénnych mapových zdrojoch majú rôzne názvy, resp. rôznu polohu. Úlohou „Projektového zámeru zosúladenia názvov z katastrálnych máp a názvov z lesníckych máp s databázou geografických názvov ZBGIS®“ je názvy zjednotiť, upraviť,  prípadne pre každý objekt štandardizovať  jedinú podobu názvu. Hlavným cieľom tejto úlohy je aj uchovanie dostupných geografických názvov, ktoré následne umožní lepšie vyhľadávanie objektov prostredníctvom akejkoľvek podoby názvu (štandardizovaný, variantný, historický názov). Celý proces je časovo náročný, pozostáva z troch etáp a každá z etáp prináša rôzne nové problémy, konflikty a z nich vyplývajúce úlohy.Do roku 2023 bolo  verifikovaných viac ako 36 000 nesídelných geografických názvov v 381 katastrálnych územiach, z toho bolo Názvoslovnou komisiou Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky novo štandardizovaných viac ako 15 700  geografických názov.Štandardizované geografické názvy z územia Slovenskej republiky sú poskytované bezodplatne, viacerými formami. Údaje je možné stiahnuť vo formátoch GPKG, Esri SHP, Esri GDB a CSV na stránke https://www.geoportal.sk/sk/zbgis/na-stiahnutie/ a  sú sprístupnené aj online na webovej mapovej aplikácii MAPKA.Štandardizované geografické názvy sú záväzné pre vydavateľov kartografických diel, odborných publikácií, na používanie v tlači a iných prostriedkoch masovej komunikácie a v úradnej činnosti orgánov verejnej správy; rovnako to platí pre vydavateľov kartografických diel a odborných publikácií vydávaných v cudzom jazyku a na používanie v tlači a iných prostriedkoch masovej komunikácie šírených v cudzom jazyku.