FROM THE MAP TO THE MAP PORTAL OF THE BRATISLAVA SELF-GOVERNING REGION: OD MAPY K MAPOVÉMU PORTÁLU BRATISLAVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA (GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 2025)
Záujem vyjadriť priestorovú informáciu a zdieľať ju so širokou verejnosťou bol dlhodobý cieľ Úradu BSK a to už od jeho vzniku v roku 2001. Cesta od mapy k mapovému portálu BSK bola zložitá. Nasadené boli viaceré technológie s rôznymi prístupmi riešenia.  V roku 2006 sa veľmi obľúbenou stala „Orientačná mapa“, ktorá bola v tom čase najaktuálnejšou a najkomplexnejšou orientačnou mapou na území Bratislavského kraja, ktorú využívali aj záchranné zložky. Aktualizovaná bola v súčinnosti s obcami v BSK. Príchodom aplikácií ako Google Maps a OpenStreetMap postupne Orientačná mapa strácala svoju silu.Od dodávateľsky orientovaných produktov „na mieru“ Úrad BSK pristúpil k vlastnému spracovaniu geopriestorových informácií pomocou nástrojov od ESRI – ArcGIS. Strategické dokumenty ako Územný plán regiónu BSK, Štúdia o ochrane územia pred prívalovými dažďami, Akčný plán na ochranu vôd, Akčný plán na ochranu lesov, Revitalizácia krajiny, Adaptačné plány boli obstarávané a následne spracovávané vo forme geografických databáz. Takto spracované dokumenty bolo možné publikovať formou webových interaktívnych máp už aj vo vlastnej réžii a vlastnými odbornými silami. V súčasnosti Mapový portál obsahuje okolo 30 webových máp, mapových aplikácií i story máp, pričom je neustále inovovaný a dopĺňaný. V kontexte klimatických zmien a pravidelne sa opakujúcich záplav, bola vytvorená GIS platforma pre projekt Mosquito Bioregulation – Biologická regulácia komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území, kde pomocou vyvinutej aplikácie prebieha monitoring liahnísk komárov a optimálne načasovanie zásahu. Od správneho načasovania aplikácie biologickou látkou závisí účinnosť zásahu. Využitie GIS aplikácie poskytuje aj štatistický prehľad za sledované obdobie (počet kontrol, počet zásahov, rozloha zasiahnutých liahnísk a ďalšie dôležité údaje), ktoré pomáhajú zlepšovať efektívnosť a hospodárnosť zásahov.Úrad BSK v zmysle smernice Inspire sprístupnil príslušné datasety a v súčasnosti pripravuje OpenData portál, ktorý bude sprístupňovať transparentné údaje Bratislavského samosprávneho kraja.