CLC+ CASE STUDY APPLIED ON SLOVAK REPUBLIC: MODELOVÉ VYUŽITIE SYSTÉMU CLC+ V PODMIENKACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY (GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 2025)
Hlavným cieľom príspevku je predstavenie systému CLC+, vysvetlenie jeho fungovania a ukážka praktických výsledkov modelovania pomocou CLC+ a voľne dostupných údajov zo Slovenskej republiky (SR). Základom informácií o krajinnej pokrývke a využití krajiny v Európskej únii je už pár desaťročí CORINE Land Cover (CLC), ktorého základné technické parametre sa však od jeho začiatku nezmenili. CLC+ sľubuje nielen vyššiu tematickú a geometrickú presnosť a častejšiu aktualizáciu, ale prináša nový prístup na tvorbu informácií o krajine. Na rozdiel od vizuálnej interpretácie satelitných snímok pri klasickom CLC, CLC+ umožňuje modelovať informácie o krajine pomocou databázy a webovej aplikácie CLC+ Core. CLC+ Core je najpodstatnejšia časť celého systému, ktorá umožňuje spracovávanie a harmonizáciu údajov ktoré do systému vstupujú, a ontologické modelovanie výstupných údajov za pomoci údajového modelu EAGLE. Koncept údajového modelu EAGLE spočíva v harmonizácii rôznorodých údajov o krajine. Jedná sa o objektovo orientovanú opisnú charakteristiku krajiny, ktorá umožňuje ukladanie viacerých informácií namiesto označovania len jednej triedy. Výsledné produkty systému CLC+, tzv. inštancie, sú odvodené rastrové vrstvy z CLC+ Core s rozlíšením 100 m. Medzi hlavné inštancie ktoré by mal tento systém produkovať patria CLC+ LULUCF a CLC+ Legacy. CLC+ LULUCF má slúžiť na podávanie informácií v rámci nariadenie LULUCF, zatiaľ čo CLC+ Legacy má priniesť produkt plne kompatibilný so súčasným produktom CLC. Pomocou CLC+ však nemusia byť vytvárané len tieto dve inštancie, pretože CLC+ môžeme chápať ako multifunkčný nástroj na tvorbu ľubovoľných údajov o krajine. Praktická časť príspevku predstavuje inštancie CLC+ LULUCF a CLC+ Legacy vytvorené pomocou voľne dostupných údajov zo SR a ich porovnanie s klasickým CLC. Na základe praktických výsledkov boli predstavené aj niektoré problémy, ktoré CLC+ momentálne predstavuje.Referát vychádza z diplomovej práce s rovnakým názvom ako abstrakt, ktorú vypracoval M. Hudcovič.