Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus) antler characteristics reflecting the local environmental conditions
DOI:
https://doi.org/10.2478/foecol-2019-0003Keywords:
antlers, environmental conditions, population characteristics, Svalbard reindeerAbstract
A new non-invasive method based on picture analysis was used to estimate the conditions in Svalbard reindeer populations. The well-being of an individual subject is often expressed through visual indices. Two distinct reindeer populations were compared based on their antler parameters. Relative antler size and number of tines are variables supposed to reflect correspondingly the environmental conditions of sedentary populations within the growing season. The occurrence areas of two studied populations are distinctly isolated – separated with high mountain ridges, glaciers and fjords. The population in Petuniabukta occupies a sparsely vegetated region with harsh climatic conditions, whereas Skansbukta represents an area with continuous tundra vegetation cover, milder climatic conditions and, consequently, also a longer vegetation season. These environmental factors probably caused significant differences in the relative antler size and number of tines in the studied species. The Skansbukta population exhibited a larger relative antler size and higher number of tines than the population in Petuniabukta (both parameters differed significantly, p < 0.01). This difference reflects concisely the different environmental conditions of both locations. A comparison of Skansbukta population antler characteristics between years 2017 and 2018 did not reveal significant changes, most probably due to very similar atmospheric conditions in these two years (in terms of air temperature).
References
Acock, A.M., 1940. Vegetation of a calcareous inner fjord region in Spitsbergen. Journal of Ecology, 28: 81–106. https://doi.org/10.2307/2256164
Albon, S.T., Irvine, R.J., Halvorsen, O., Langvatn, R., Loe, L.E., Ropstad, E.,Veiberg, V., Van Der Wal, R., Bjorkvoll, E., Duff, E.I., Hansen, B.B., Lee, A.M., Tveraa, T., Stien, A., 2017. Contrasting effects of summer and winter warming on body mass explain population dynamics in a food-limited Arctic herbivore. Global Change Biology, 23: 1374–1389. https://doi.org/10.1111/gcb.13435
Alendal, E., De Bie, S., Van Wieren, S.E., 1979. Size and composition of the wild reindeer Rangifer tarandus platyrhynchus population in the Southeast Svalbard Nature Reserve. Holarctic Ecology, 2: 101–107. https://doi.org/10.1111/j.1600-0587.1979.tb00687.x
Ambrožová, K., Láska, K., 2017. Air temperature variability in the vertical profile over the coastal area of Petuniabukta, central Spitsbergen. Polish Polar Research, 38: 41–60. https://doi.org/10.1515/popore-2017-0004
Andersson, M.B., 1994. Sexual selection. Princeton: Princeton University Press. 624 p.
Chan, K.-S., Mysterud, A., Øritsland, N.A., Severinsen, T., Stenseth, N.C., 2005. Continuous and discrete extreme climatic events affecting the dynamics of a high-arctic reindeer population. Oecologia, 145: 556–563. https://doi.org/10.1007/s00442-005-0157-6
Comiso, J.C., Hall, D.K., 2014. Climate trends in the Arctic as observed from space. WIREs Climate Change, 5 (3): 389–409. https://doi.org/10.1002/wcc.277
Derocher, A.E., Wiig, Ø., Bangjord, G., 2000. Predation of Svalbard reindeer by polar bears. Polar Biology, 23: 675–678. https://doi.org/10.1007/s003000000138
Eide, N.E., Eid, P.M., Prestrud, P., Swenson, J.E., 2005. Dietary responses of arctic foxes Alopex lagopus to changing prey availability across an Arctic landscape. Wildlife Biology, 11: 109-121. https://doi.org/10.2981/0909-6396(2005)11[109:DROAFA
Elvebakk, A., 2005. A vegetation map of Svalbard on the scale 1:3.5 mill. Phytocenologia, 35: 951–967. https://doi.org/10.1127/0340-269X/2005/0035-0951
Groves, C.P., Leslie, D.M. Jr., 2011. Family Bovidae (hollow-horned ruminants), In Wilson D.E., Mittermeier R.A. (eds). Handbook of the mammals of the world. Vol. 2, Hoofed mammals. Barcelona: Lynx Editions, Barcelona, p. 444–779.
Hansen, B.B., Aanes, R., Herfindal, I., Sæther, B.E., Henriksen, S., 2009. Winter habitat–space use in a large arctic herbivore facing contrasting forage abundance. Polar Biology, 32: 971–984. https://doi.org/10.1007/s00300-009-0597-2
Hansen, B.B., Aanes, R., Sæther, B.E., 2010. Feeding crater selection by high-arctic reindeer facing ice-blocked pastures. Canadian Journal of Zoology, 88: 170–177. https://doi.org/10.1139/Z09-130
Hlôška, L., Chovancová, B., Chovancová, G., Fleischer, P., 2016. Influence of climatic factors on the population dynamics of small mammals (Rodentia, Soricomorpha) on the sites affected by windthrow in the High Tatra Mts. Folia Oecologica, 43: 12–20.
Howell, D.C., 2014. Fundamental statistics for the behavioral sciences. Wadsworth: Cengage Learning. 677 p.
Jónsdóttir, I.S., 2005. Terrestrial ecosystems on Svalbard: heterogeneity, complexity and fragility from an Arctic island perspective. Biological Environment: Proceedings of the Royal Irish Academy, 105B: 155–165. https://doi.org/10.1353/bae.2005.0003
Kavan, J., 2018. Observation of polar bear (Ursus maritimus) feeding on Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhyncus) – exceptional behaviour or upcoming trend? Czech Polar Reports, 8: 243–248. https://doi.org/10.5817/CPR2018-2-20
Laperriere, A. J., Lent, P.C., 1977. Caribou feeding sites in relation to snow characteristics in Northeastern Alaska. Arctic, 30: 101–108. https://doi.org/10.14430/arctic2690
Láska, K., Witoszová, D., Prošek, P., 2012. Weather patterns of the coastal zone of Petuniabukta, central Spits-bergen in the period 2008–2010. Polish Polar Research, 33: 297–318. https://doi.org/10.2478/v10183-012-0025-0
Mallory, C.D., Boyce, M.S., 2018. Observed and predicted effects of climate change on Arctic caribou and reindeer. Environmental Reviews, 26: 13–25. https://doi.org/10.1139/er-2017-0032
Mysterud, A., Meisingset, E., Langvatn, R., Yoccoz, N.G., Stenseth., N.C., 2005. Climate-dependent allocation of resources to secondary sexual traits in red deer. Oikos. 111: 245–252. https://doi.org/10.1111/j.0030-1299.2005.14197.x
Nilsen, F., Cottier, F., Skogseth, R., Mattson, S., 2008. Fjord-shelf exchanges controlled by ice and brine production: the interannual variation of Atlantic Water in Isfjorden, Svalbard. Continental Shelf Research, 28: 1838–1853. https://doi.org/10.1016/j.csr.2008.04.015
Norwegian Polar Institute (NPI), 2018. Svalbardkartet. [Maps for Svalbard].[cit. 2018-08-04]. http://svalbardkartet.npolar.no/html5/index.html?viewer=svalbardkartet.html5
Pedersen, Å.Ø., 2018. Svalbard reindeer (Rangifer tarandus platyrhynchus). Norwegian Polar Institute. [cit. 2018-08-04]. http://www.npolar.no/en/species/svalbard-reindeer.html
Peeters, B., Veiberg, V., Pedersen, A.O., Stien, A., Irvine, R.J., Aanes, R., Saether, B., Strand, O., Hansen, B.B., 2017. Climate and density dependence cause changes in adult sex ratio in a large Arctic herbivore. Ecosphere, 8: e01699. https://doi.org/10.1002/ecs2.1699
Pelabon, C., L. Van Breukelen, L., 1998. Asymmetry in antler size in roe deer (Capreolus capreolus): an index of individual and population conditions. Oecologia, 116: 1–8.28308513 https://doi.org/10.1007/s004420050557
Plard, F., Bonenfant, C., Gaillard, J.-M., 2011. Revisiting the allometry of antlers among deer species: male–male sexual competition as a driver. Oikos, 120: 601–606. https://doi.org/10.1111/j.1600-0706.2010.18934.x
Prach, K., Klimešová, J., Košnar, J., Redčenko, O., Hais, M., 2012. Variability of contemporary vegetation around Petuniabukta, central Spitsbergen. Polish Polar Research, 33: 383–394. https://doi.org/10.2478/v10183-012-0026-z
Prach, K., Košnar, J., Klimešová, J., Hais, M., 2010. High Arctic vegetation after 70 years: a repeated analysis from Svalbard. Polar Biology, 33: 635–639. https://doi.org/10.1007/s00300-009-0739-6
Prestrud, P., 1992. Food habits and observations of the hunting behaviour of arctic foxes, Alopex lagopus, in Sval-bard. Canadian Field Naturalist, 106: 225–236. https://doi.org/10.5962/p.356934
Przybylak, R., Araźny, A., Nordli, Ø., Finkelnburg, R., Kejna, M., Budzik, T., Migała, K., Sikora, S., Puczko, D., Rymer, K., Rachlewicz, G., 2014. Spatial distribution of air temperature on Svalbard during 1 year with campaign measurements. International Journal of Climatology, 34: 3702–3719. https://doi.org/10.1002/joc.3937
Reimers E., 1982. Winter mortality and population trends of reindeer on Svalbard, Norway. Arctic and Alpine Research, 14: 295–300. https://doi.org/10.2307/1550792
Reimers, E., 1983. Mortality in Svalbard reindeer. Holarctic Ecology, 6: 141–149. https://doi.org/10.1111/j.1600-0587.1983.tb01075.x
Reimers, E., 2012. Svalbard reindeer population size and trends in four subareas of Edgeøya. Polar Research, 31: 11089. https://doi.org/10.3402/polar.v31i0.11089
Staaland, H., 1984. On the quality of Svalbard reindeer pasture in the summer and autumn. Rangifer, 4: 16–23. https://doi.org/10.7557/2.4.1.487
Schmidt, K.T., Stien, A., Albon, S.D., Guinness, F.E., 2001. Antler length of yearling red deer is determined by population density, weather and early life-history. Oecologia, 127: 191–197.24577649 https://doi.org/10.1007/s004420000583
Sokolov, A.A., Sokolova, N.A., Ims, R.A., Brucker, L., Ehrich, D., 2016. Emergent rainy winter warm spells may promote boreal predator expansion into the Arctic. Arctic, 69: 121–129. https://doi.org/10.14430/arctic4559
Solberg, E.J., Jordhøy, P., Strand, O., Aanes, R., Loison, A., Sæther, B.E., Linnell, J.D.C., 2001. Effects of density-dependence and climate on the dynamics of a Sval-bard reindeer population. Ecography, 24: 441–451. https://doi.org/10.1034/j.1600-0587.2001.d01-200.x
Těšitel, J., Těšitelová, T., Bernardová, A., Janková Drdová, E., Lučanová, M., Klimešová, J., 2014. Demographic population structure and fungal associations of plants colonizing High Arctic glacier forelands, Petuniabukta, Svalbard. Polar Research, 33: 20797. https://doi.org/10.3402/polar.v33.20797
Thomas, D., Barry, S., 2005. Antler mass of barren-ground caribou relative to body condition and pregnancy rate. Arctic, 58: 241–246. https://doi.org/10.14430/arctic425
Tyler, N.J.C., 1987. Natural limitation of the abundance of the High Arctic Svalbard reindeer. PhD thesis. Cambridge: University of Cambridge. 321 p.
Tyler, N.J.C., 1993. Svalbardrein [Svalbard reindeer]. Ottar, 195: 51–58. (In Norwegian).
Tyler, N.J.C., Forchhammer, M.C., Øritsland, N.A., 2008. Nonlinear effects of climate and density in the dynamics of a fluctuating population of reindeer. Ecology, 89: 1675–1686.18589531 https://doi.org/10.1890/07-0416.1
Tyler, N.J.C., Øritsland, N.A., 1989. Why don’t Sval-bard reindeer migrate? Holarctic Ecology, 12: 369–376. https://doi.org/10.1111/j.1600-0587.1989.tb00911.x
Vanpé, C., Gaillard, J., Kjellander, P., Mysterud, A., Magnien, P., Delorme, D., Van Laere, G., Klein, F., Liberg, O., Hewison, A.J.M., 2007. Antler size provides an honest signal of male phenotypic quality in roe deer. The American Naturalist, 169: 481–493.17273980 https://doi.org/10.1086/512046
Vuojala-Magga, T., Turunen, M., Ryyppo, T., Tennberg, M.. 2011. Resonance strategies of Sámi reindeer herders in Northernmost Finland during climatically extreme years. Arctic, 64: 227–241. https://doi.org/10.14430/arctic4102
Walton J., 1922. A Spitsbergen salt marsh: with observations on the ecological phenomena attendant on the emergence of land from the sea. Journal of Ecology, 10: 109–121. https://doi.org/10.2307/2255433
Wollebaek, A., 1926. The Spitsbergen reindeer (Rangifer tarandus spetsbergensis). Norske Videnskaps-Akademii i Oslo. Resultater av de norske statsunderstøttede Spitsbergenekspedisjoner, Bd. 1., nr 4. 71 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This journal provides immediate open access to its content under the Creative Commons BY-NC-ND 4.0 license. Authors who publish with this journal retain all copyrights except for commercial rights (transfer of commercial rights) and agree to the terms of the above-mentioned CC BY-NC-ND 4.0 license.