EGEO.SK – GATEWAY TO E-SERVICES ON THE SGIDS WEBSITE

EGEO.SK – VSTUPNÁ BRÁNA KU ELEKTRONICKÝM SLUŽBÁM NA WEBE ŠGÚDŠ

Authors

  • Štefan Káčer Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, Bratislava

Keywords:

egovernment, SGDIS, spatial planning, providing data, web map application

Abstract

eGovernment alebo informatizácia (elektronizácia) spoločnosti je založená na princípe využívania informačno-komunikačných technológií v rámci inštitúcií verejnej správy, vďaka ktorým je možné efektívne a promptne zabezpečiť splnenie prioritných potrieb obyvateľstva súvisiacich s činnosťou a poskytovaním konkrétnych služieb jednotlivých orgánov verejnej správy.

Jedným z hlavných cieľov projektu GeoIS III  bolo vybudovanie portálu eGeo.sk, ktorý je vstupnou bránou k zabezpečovaným elektronickým službám verejnej správy v kompetencii ŠGÚDŠ (https://www.geology.sk/data/).

ŠGÚDŠ sprístupňuje informácie na portáli v zmysle platnej legislatívy voľne a bezplatne prostredníctvom mapových služieb a aplikácií. Všetky dáta ŠGÚDŠ sú poskytované v súlade so zákonom č. 569/2007 Z. z. o geologických prácach (geologický zákon) v znení neskorších predpisov.

Samostatnými modulmi portálu eGeo.sk,  ktoré boli vypracované v rámci riešenia projektu sú:

  • Ohlasovanie geologických prác.
  • Prieskumné územia.
  • Stanovisko k územnému plánovaniu.
  • Ložiskové výkazy.
  • Poskytovanie údajov a licencie a citácie.

 

Pre efektívnejšiu komunikáciu v rámci verejnej správy s občanmi a administratívou bol vybudovaný systém poskytovania informácií a samotných údajov z pohľadu výsledkov geologických prác formou verejnosti prístupných aplikácií. Aplikácie dostupné na webovej stránke ústavu umožňujú získanie online stanoviska vrátane stiahnutia dát. Dáta sa tak stanú súčasťou napr. územnoplánovacej dokumentácie obce a môžu byť využité pri jej ďalších aktivitách.

V rámci prezentácie budú on-line prezentované predovšetkým mapové aplikácie vrátane možnosti stiahnutia všetkých geologických dát.

Downloads

Published

03.09.2024

How to Cite

Káčer, Štefan. (2024). EGEO.SK – GATEWAY TO E-SERVICES ON THE SGIDS WEBSITE: EGEO.SK – VSTUPNÁ BRÁNA KU ELEKTRONICKÝM SLUŽBÁM NA WEBE ŠGÚDŠ. GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 29. Retrieved from https://journals.savba.sk/index.php/GeoKARTO2024/article/view/2896