STATISTICAL REGISTER OF BUILDINGS, HOUSES AND DWELLINGS

ŠTATISTICKÝ REGISTER BUDOV, DOMOV A BYTOV

Authors

  • Lucia Vanišová Štatistický úrad Slovenskej republiky, Bratislava
  • Patrícia Gurová Štatistický úrad Slovenskej republiky, Bratislava

Keywords:

statistical register, building, house, dwelling, census, building permit, building approval

Abstract

Cieľom tohto príspevku je informovať o vytvorení nového registra na Slovensku, ako aj predstaviť samotnú aplikáciu a jej funkcionality, cez ktoré sa register napĺňa. Rovnako dôležité je poukázať na výhody, ktoré register priniesol po spustení do prevádzky, a na výhody, ktoré prinesie v budúcnosti.

Štatistický register budov, domov a bytov (ŠRBDB) je nový informačný systém vytvorený Štatistickým úradom SR, ktorého cieľom je elektronické uchovávanie údajov o všetkých budovách, domoch a bytoch. Tento systém bol vyvinutý v súlade s architektúrou elektronického sčítania domov a bytov v roku 2021. V nadväznosti na pripravované nariadenie o európskej štatistike obyvateľstva (ESOP), ktoré integruje nariadenia  o demografii, zahraničnej migrácii a sčítaní obyvateľov, domov a bytov a zavádza kratšie intervaly zberu údajov ako raz za 10 rokov, sa Štatistický úrad SR rozhodol vytvoriť tento register. ŠRBDB poskytuje aktuálne údaje o domoch a bytoch (typ domu, forma vlastníctva domu, obdobie výstavby, obdobie poslednej obnovy, počet podlaží, obytná plocha bytu, úžitková plocha bytu a podobne), ako aj o stavebných povoleniach a kolaudačných rozhodnutiach pre potreby štátnej a verejnej správy. Informácie v ŠRBDB sú podrobné, takže bude možné sledovať celú genézu jednotlivých budov, domov a bytov od ich vzniku až po ich zánik.

Inicializačná dávka pre ŠRBDB bola vytvorená z údajov zo sčítania domov a bytov v roku 2021, z aktuálnych dát Registra adries, Informačného systému katastra nehnuteľností a Zoznamu stavieb. Aktualizácia ŠRBDB je zabezpečená priamou integráciou na Register adries, čím sa zaisťuje denná aktualizáciu údajov a priebežnou prácou poverených osôb v každej obci.

Dostupnosť týchto údajov je zároveň zabezpečená aj pre obce, čím sa zvyšuje efektívnosť miestnej správy. Okrem toho, register umožňuje efektívne spracovanie údajov o domoch a bytoch na účely postcenzu pre Eurostat, pričom zahŕňa aj nové premenné, ako napríklad energetická charakteristika budov. Tento register zároveň časom nahradí štatistické zisťovanie STAV 3-04 a prispeje k zníženiu administratívnej záťaže obcí pri sčítaní v roku 2031.

Downloads

Published

03.09.2024

How to Cite

Vanišová, L., & Gurová, P. (2024). STATISTICAL REGISTER OF BUILDINGS, HOUSES AND DWELLINGS: ŠTATISTICKÝ REGISTER BUDOV, DOMOV A BYTOV. GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 58. Retrieved from https://journals.savba.sk/index.php/GeoKARTO2024/article/view/3009