CREATION AND PROCESSING OF MILITARY TOPOGRAPHIC MAPS FOR THE MILITARY STATE MAP SERIES

TVORBA A SPRACOVANIE VOJENSKÝCH TOPOGRAFICKÝCH MÁP PRE VOJENSKÉ ŠTÁTNE MAPOVÉ DIELO

Authors

  • Alexandra Guťanová Zymestic Solutions, s.r.o, Bratislava
  • Ondrej Krutošík Topografický ústav, Banská Bystrica

Keywords:

military maps, topography, map processing, ArcMap, cartography, generalization

Abstract

V súčasnosti prebieha pod gesciou Topografického ústavu v Banskej Bystrici tvorba a aktualizácia vojenských topografických máp (VTM) "Vojenského štátneho mapového diela". Tvorba a kartografické spracovanie máp podlieha štandardom NATO. Kartografické práce pri tvorbe VTM prebiehajú v dvoch etapách:

  1. zhotovenie kartografického modelu (KM),
  2. zhotovenie digitálnej mapy (DM).

KM predstavuje mohutný geografický údajový súbor s veľkým množstvom prioritne vektorových dát. Vzhľadom na rozsah spracovávaného územia a mierku mapy si niektoré prvky vyžadujú vysokú časovú náročnosť na spracovanie. Preto bolo nutné analyzovať závislosť jednotlivých prvkov a tematických celkov a určiť efektívnu postupnosť spracovania, ako aj automatizovať isté kroky či už existujúcimi alebo novými špeciálne vytvorenými nástrojmi. V tomto príspevku sa budeme venovať primárne vytvoreniu kartografického modelu v mierke 1 : 25 000 z rozličných oblastí Slovenska. Obsahovo VTM tvoria tieto tematické celky:

- cestné komunikácie a zariadenia,

- energetické vedenia a zariadenia,

- geodetické body,

- hranice a ohrady,

- letiská,

- produktovody,

- rastlinný a pôdny kryt,

- terénny reliéf,

- sídla a topografické objekty,

- vodstvo,

- železničné komunikácie a zariadenia,

- siete s popisom,

- mimorámové údaje.

Jednotlivé tematické celky obsahu podliehajú rôznej náročnosti čo sa spracovania týka, pričom najväčší vplyv má práve charakter spracovávaného územia. Preto sa nedá jednoznačne určiť konkrétny tematický celok, ktorý by sa dal všeobecne definovať za obsahovo najmohutnejší a zároveň najkomplikovanejší z hľadiska tvorby. Na základe analýzy spracovávaného územia sa však dá vopred odhadnúť, ktoré prvky a tematické celky budú dominantne zastúpené a ktoré budú potenciálne problematické pri spracovaní. Tieto dve charakteristiky však nemusia byť nevyhnutne na sebe závislé. Vzhľadom na vyššie uvedené sme sa preto rozhodli nevenovať sa spracovaniu konkrétnej oblasti na území Slovenska, ale rozoberieme rôzne oblasti, kde sa zameriame na komplikácie, ktoré počas spracovania nastali.

DM je vizualizáciou KM mapovými znakmi kľúča, doplnená popismi. Zobrazuje územie vymedzené polygónom v určenej mierke a stanovenom kartografickom zobrazení. Obsahuje minimálne jednu súradnicovú sieť s popismi a vyhotovuje sa ako súbor vo formáte PDF.

Cieľom príspevku je predovšetkým priblížiť celkový proces tvorby máp, s akými problémami sme sa počas spracovania stretli a ako sme ich riešili a taktiež možné návrhy na zlepšenie a ďalšiu automatizáciu procesu spracovania.

Downloads

Published

03.09.2024

How to Cite

Guťanová, A., & Krutošík, O. (2024). CREATION AND PROCESSING OF MILITARY TOPOGRAPHIC MAPS FOR THE MILITARY STATE MAP SERIES: TVORBA A SPRACOVANIE VOJENSKÝCH TOPOGRAFICKÝCH MÁP PRE VOJENSKÉ ŠTÁTNE MAPOVÉ DIELO. GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 26–27. Retrieved from https://journals.savba.sk/index.php/GeoKARTO2024/article/view/3030