CHILDREN´S MAP COMPETITION 2021 AND 2023

DETSKÁ MAPA SVETA 2021 A 2023

Authors

  • Monika Kopecká Institute of Geography, Slovak Academy of Sciences
  • Tomáš Goga Institute of Geography, Slovak Academy of Sciences

Keywords:

Medzinárodná kartografická asociácia, Detská mapa sveta, Geografický ústav SAV, Kartografická spoločnosť SR

Abstract

Medzinárodná súťaž Barbara Petchenik Children´s Map Competition, ktorú už viac ako 30 rokov organizuje Medzinárodná kartografická asociácia (ICA), podporuje deti a mládež v kreatívnom zobrazovaní sveta, zlepšuje ich kartografické vnímanie, prehlbuje ich záujem o životné prostredie a spoznávanie sveta zábavnou  formou. Národné kolo tejto súťaže pod názvom Detská mapa sveta spoločne organizujú Geografický ústav SAV v spolupráci s Kartografickou spoločnosťou SR. V zmysle platných pravidiel môže každú krajinu, ktorá má zastúpenie v ICA, reprezentovať šesť detských prác, ktoré posudzuje osemčlenná medzinárodná komisia. Ocenenia sa udeľujú každé dva roky počas konferencie alebo valného zhromaždenia ICA.

Poster prezentuje výtvarné práce, ktoré reprezentovali Slovensko na celosvetovej výstave v rámci 30. medzinárodnej kartografickej konferencie ICA  14 – 18. decembra 2021 vo Florencii a počas 31. medzinárodnej kartografickej konferencie, ktorá sa konala 13. – 18. augusta 2023 v Kapskom Meste. Spomedzi slovenských kresieb vo Florencii najlepšie umiestnenie dosiahla práca osemročného Pavla Rybára zo Základnej umeleckej školy v Rajci s názvom „The Most Important Game of Chess“, ktorá vo svojej vekovej kategórii získala vynikajúce tretie miesto. V Kapskom Meste kresba Nely Korčuškovej z Trstenej obsadila prvé miesto v kategórii 13-15 ročných detí, v ktorej súťažilo 65 výtvarných prác. Jej mapa s názvom „Fragile Like Bubbles“ zobrazuje svet pomocou farebných bublín, pokrývajúcich jednotlivé kontinenty a poukazuje zraniteľnosť prírodného prostredia, tak suchozemských, ako aj  morských ekosystémov.

Downloads

Published

03.09.2024

How to Cite

Kopecká, M., & Goga, T. (2024). CHILDREN´S MAP COMPETITION 2021 AND 2023 : DETSKÁ MAPA SVETA 2021 A 2023. GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 31. Retrieved from https://journals.savba.sk/index.php/GeoKARTO2024/article/view/3242