AUTOMATED CREATION OF WEATHER FORECAST MAPS USING GLOBAL FORECAST AND REANALYSIS MODELS

AUTOMATIZOVANÁ TVORBA MÁP POČASIA VYUŽITÍM GLOBÁLNYCH PREDPOVEDNÝCH A REANALYTICKÝCH MODELOV

Authors

  • Peter Pavličko Rystad Energy Slovakia s r.o., Bratislava
  • Adam Šolc Rystad Energy Slovakia s r.o., Bratislava

Keywords:

maps, weather, reanalytical models, ArcGIS, arcpy

Abstract

Príspevok sa zameriava na spôsoby automatizovanej tvorby globálnych predpovedných máp vybraných meteorologických prvkov (teplota, rýchlosť vetra a pod.), ktoré sa využívajú  pre účely analýz a predikcie trhu s energetickými surovinami. Priblížené sú globálne dátové zdroje pre vybrané meteorologické ukazovatele a nástroje automatizovaného spracovania. Pri implementácii sa využíva široká škála geoprocesných nástrojov platformy ArcGIS/arcpy. Spracovávané sú denné údaje predpovede počasia pre viacero parametrov. Spracovanie pre každý parameter zahŕňa agregáciu dát do formátu CRF, výpočet odchýlky od klimatického normálu, zonálne štatistiky a generovanie mapových výstupov pre každý z predpovedaných dní.

Podobný prístup sa používa na spracovanie historických údajov o počasí s použitím údajov CFSR NOAA NCEP a údajov ERA5 reanalýzy ECMWF. Tieto dáta sa sťahujú a spracúvajú na mesačnej báze, čím sa vytvárajú multidimenzionálne rastrové dátové sady „živej histórie“, ktoré obsahujú dáta od roku 1990 až po prezentáciu pre každý zo spracovávaných parametrov. Dátové súbory živej histórie je potom možné použiť na vytváranie vlastných klimatických normálov pre definovaný časový rozsah alebo na generovanie mapových výstupov pre vybraný deň.

Aplikačné výstupy sa využívajú vo viacerých analýzach a produktoch, napr. krátkodobý dopyt energie na vykurovanie a klimatizáciu budov, obchod s LNG, predikcia produkcie veternej energie a pod.

Downloads

Published

03.09.2024

How to Cite

Pavličko, P., & Šolc, A. (2024). AUTOMATED CREATION OF WEATHER FORECAST MAPS USING GLOBAL FORECAST AND REANALYSIS MODELS: AUTOMATIZOVANÁ TVORBA MÁP POČASIA VYUŽITÍM GLOBÁLNYCH PREDPOVEDNÝCH A REANALYTICKÝCH MODELOV. GeoKARTO: ZBORNÍK ABSTRAKTOV Z MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE, 46. Retrieved from https://journals.savba.sk/index.php/GeoKARTO2024/article/view/3016